Julia, 17 år, var missnöjd med sin benprotes och ville inte använda den. Hon tog sig hellre fram med kryckor, något som slet på rygg och handleder.
Men, så visade hon sin ortopedingenjör Christian Veraeus i Lund något hon sett på sociala medier, ett slags skal till protesen som fanns i USA. Christian blev såld på idén och kontaktade sin vän Staffan Dahlberg, som är industridesigner och därmed var bollen i rullning.
Normalt använder man sig av s k skumkosmetik, där man klär själva protesröret och försöker efterlikna ett ben med hjälp av skumgummi och strumpor. En teknik som, speciellt yngre, protesanvändare tycker är ganska trist. Den nya idén, som Julia var med att initiera, handlar om något helt annat: Att inte dölja sin protes, utan att utnyttja den och göra den personlig genom att klä den med ett skal, som man utformar helt efter eget huvud – mönster, form, färg och t o m olika funktioner. Och att man enkelt kan byta mellan olika skal, gör friheten stor.
Idén skapade Anatomic Studios
Nu engagerades en tredje person, Emelie Strömshed, som skrev sin masteruppsats om 3D-printing av armproteser och hade Christian Veraeus som en av sina handledare. Hösten 2015 registrerades Anatomic Studios, företaget som för ut protesskalen på marknaden, och på våren 2016 drog bolaget på för fullt. Emelie är den i gruppen som jobbar heltid med företag och produkter. – Det här är ju en väldigt nischad produkt, konstaterar Emelie, och än så länge är konkurrenterna få. Men, vi har patentsökt delar av konstruktionen och kommit en bra bit på väg mot en bred marknadspenetration. – Egentligen kan skalen tillverkas av flera olika material, till exempel trä, läder eller till och med metall, men vi har kommit fram till att plast ger den största friheten i utformning till rimliga kostnader. På Anatomic Studios såg man ganska direkt att detta var en produkt som gjord för 3D-printing. I princip total frihet i utformning av mönster och skal och inga extra kostnader för komplexa geometrier. Ett i det närmaste maximalt utnyttjande av möjligheterna med additiv tillverkning.
– Skalen gör också livet enklare för ortopedingenjörer och tekniker. Det är enkelt att komma åt de tekniska delarna av själva protesen, bara att snäppa bort skalet, och det är också mer hygieniskt.
En positivare syn
– De användare som utnyttjar skalet, som exempelvis Julia, har fått en betydligt positivare syn på sin protes, berättar Emelie. Från att ha undvikit att visa benen, har man till exempel börjat använda shorts. Vi har ett sortiment av färdiga utformningar av skal, men fältet är fritt för den som vill ha sin personliga touch. Titta till exempel på Julias förvaring av sina hörlurar! – I ett samarbete med en forskare på Lunds Universitet har vi också tagit fram en patentsökt mjukvara, som gör utformningen av skalen både enklare och snabbare.
En uppmärksammad produkt
– Vi har flera spännande saker på gång, avslöjar Emelie. Nu i höst drar vi igång ett pilotprojekt med ett av Sveriges största ortopedtekniska företag och ett tyskt protesföretag, en av världens största tillverkare, har också visat intresse för vår produkt. Anatomic Studios har uppmärksammats på olika sätt. Man har fått Region Skånes designpris och även s k acceleratorbidrag från LU Innovation vid Lunds Universitet. – GTP passar perfekt för den har typen av produktion, konstaterar Emelie. Lång erfarenhet och hög kapacitet, som vi kan dra nytta av, och en komplett avdelning för efterbearbetning, som lackering och annan ytbehandling. Staffan hade i sitt jobb med industridesign varit i kontakt med GTP och han insåg att detta var en leverantör med rätt kunnande, avslutar Emelie.