Hur många penslar har du slitit ut?
Om du är hemmamålare, är det säkert inte många. När du slänger en pensel eller en roller beror det nog oftast på att den torkat i en burk! Så är det för de flesta av oss och det var just detta norrmannen John Eddy Pedersen tog fasta på, när han efter några år i Sverige funderade på ämnet ”nya affärsidéer”. Vi slänger stora mängder dyra penslar varje år, bara för att vi glömmer bort dem i burken med vatten eller lösningsmedel. Eller för att vi helt enkelt inte orkar göra dem rena.
Principen: undertryck
Hur hindrar man då en pensel från att torka? Principen är ganska enkel, det gäller att hindra lösningsmedlet – vatten, lacknafta etc – från att avdunsta. John Eddy Pedersen började räkna på problemet. Hur hindrar man avdunstningen? Undertryck? Hur mycket undertryck? Hur förvarar man penslarna? Eddy räknade, testade och funderade. Efter ungefär ett år hade han en lämplig matematisk formel och konstruktion – ZipGreen var född!
Distributionen är nyckeln
Men, ingen idé blir lönsam om den inte når marknaden. Så Eddy kontaktade Jordan, ledande inom måleriverktyg i Norden (i Sverige är dotterbolaget Anza mer känt inom måleri). Det blev varken ja eller nej, istället förmedlade Jordan kontakt med Hotswap i Sverige, en utvecklingskonsult som brukar hjälpa Jordan.
Knappa resurser
Under tiden började pengarna ta slut och Eddy hade mer eller mindre tömt sina resurser. Eller som han själv uttrycker det: – Jag levde på nudlar och lappskojs! Eddy presenterade dock sin idé för vännen Christopher Nyrerød, som utifrån Eddys målande beskrivningar och vanliga ritningar gick in som kompanjon i projektet. Nu tog också införsäljningsarbetet fart. Efter ett halvår hade man lyckats sälja in idén till delar av byggvaruhandeln i Norge, liksom till Coop. Jordans laboratorium kollade och testade med ritningar som underlag, men var ännu inte riktigt övertygade. Samtidigt dök det upp intressenter som var villiga att investera i projektet och snacket började gå i pressen. Den Norske Bank hjälpte till och flera tunga investerare hoppade på tåget, några med förflutet i måleribranschen. Man lyckades övertyga Jordan – som ju bedömdes som en mycket viktig distributör – att gå vidare.
Nästa steg: prototyp
Prototyp var nästa steg och Hotswap kontaktades. Här skickade man dock bollen vidare till GT Prototyper.
– Det är en leverantör som fungerar och levererar i tid, menade man på Hotswap. Prata med Mattias!
Och det gjorde man, 3D-filer skickades till Ystad och en första prototyp kunde ganska omgående skickas till Norge. Eddy var mycket nöjd med både process och resultat.
– Den var snygg och professionellt utförd – grymt snygg, faktiskt! Och det gick snabbt, allt klaffade till hundra procent!
Utveckdling in i det sista
Fortfarande var det dock en bit kvar till serieproduktion, allt var inte klarlagt med distributionen. I denna fas kom Jotun in i bilden, en av de största färgtillverkarna i Europa. Ytterligare kapital kunde tillföras och produktutvecklingen, i samarbete med Hotswap och GTP, togs ytterligare några steg framåt. Nu upptäckte man ett allvarligt fel på ZipGreen. En senkommen, men intensiv fas i utvecklingen tog vid och fyra eller fem prototyper senare hade Eddy, Leif Hall på Hotswap och GTP löst problemen. Och det var också full fart framåt på distributionssidan. Med Jordan i ryggen ligger – i första hand – de skandinaviska och brittiska marknaderna klara. Och världsmarknaden ligger öppen…
Produktion i Polen
Formverktygen tillverkades i Kina, men själva produktionen sker i Polen. Från fabriken går ZipGreen till centrallagret i Jönköping, för vidare distribution till återförsäljarna.
ZipGreen i korthet
- Penslar och rollers, med färg kvar, placeras i ZipGreen. I botten finns stående plastpiggar, en ”igelkott”.
- Locket stängs och man pumpar till lagom undertryck. Klart!
- ZipGreen är tänkt för kortare förvaring, så att man slipper ständigt göra rent penslar när man t ex målar om huset, något som också minskar miljöpåverkan.
- Teoretiskt sett kan penslarna stå i ZipGreen under mycket lång tid.
- Byggs i två delar: botten och lock, med integrerad pumpdel.
- Handelspriset är inte fastställt, men kan landa någonstans 350–500 kr, beroende på modell – hemma eller yrkesbruk.