Period Pack – Från vardagsproblem till hyllad affärsidé

Period Pack har etablerat sig på den svenska marknaden. Ambitionen med företaget? Mensskydd på toaletter ska vara lika självklart som papper och tvål. Period. Prototal fick uppdraget att hjälpa till med produktifieringen av Period Pack. Tack vare vår verktygsfilosofi kunde vi leverera ett snabbt resultat – från idé till verklighet på endast fyra månader.

Amanda Mattsson & Lova Svensson drog igång Period Pack som ett UF-företag under sin gymnasietid. Idag är Period Pack Sveriges ledande företag när det kommer till behållare för mensskydd – och den fortsatta expansionen är i full färd. Affärsidén till Period Pack uppstod ur ett vardagsproblem som behövde en lösning. Det var nämligen på en hockeymatch som Amanda och Lova insåg att det var väldigt svårt att få tag på tamponger och frågan uppstod: Varför finns inte mensskydd på toaletter på samma sätt som tvål och toalettpapper?

– Det här är något som berör hälften av befolkningen på jorden. Vi tyckte att det var så konstigt att det inte har lagts mer resurser på detta, säger Amanda Mattsson, VD för Period Pack.

Deras vision har varit tydlig redan från starten – de vill göra mensskydd på toaletter till en självklarhet. Bolaget grundades 2019 och har sedan dess haft en stor tillväxt. Idag består Period Pack av sex personer med utgångspunkt från Örebro. Företagets produkter finns uppsatta på arbetsplatser och skolor runt om i hela Sverige.

Huvudfokus ligger fortsatt på att etablera sig på den svenska marknaden, men parallellt pågår även lanseringar i andra länder världen över, exempelvis Finland och Dubai.

Mensskydd ska finnas tillgängligt för alla

Under sin uppväxt reste Amanda och Lova mycket. Det blev tydligt för dem att det finns en stor marknad och ett stort behov av mensskydd när det kommer till flygplatser, hotell, restauranger och andra platser med mycket folk. Period Pack jobbar för att öka tillgängligheten av mensskydd på toaletter på platser som arbetet, skolan och i det offentliga rummet. Detta löser de genom att ha utvecklat en behållare som är anpassad för just mensskydd. Den köps in av företaget som i sin tur erbjuder sina kvinnliga medarbetare och besökare gratis mensskydd.

De flesta kvinnor har någon gång varit med om att man är i behov av mensskydd men glömt. Just därför anser de att mensskydd på toaletter ska vara lika självklart som toalettpapper och tvål.

Det har dock inte varit en enkel resa och vid starten av Period Pack var det få som trodde på affärsidén.

– När vi presenterade idén till vårt UF-företag inför klassen möttes vi av skratt. Och det var ju inte riktigt den reaktionen vi hade hoppats på. Det känns också som att just mensskydd var ett ämne som var väldigt tabu för bara ett par år sedan, och något som man inte pratade offentligt. Det tycker jag har blivit bättre med åren, berättar Amanda.

Amanda och Lova såg dock tydligt potentialen och idag har de kommit in på flera större företag, däribland i många mansdominerade branscher.

Samarbetet med Prototal

När det väl var dags för produktion av Period Packs produkt fick Prototal, tillsammans med Mecdon AB och IUSAB, i uppgift att hjälpa till med produktifiering utav tampongdispensern. Med hjälp av vår verktygsfilosofi, där tillverkningen av verktyg görs i aluminium istället för seghärdat stål, kunde Period Pack få sina färdiga produkter snabbt. Från idé till verklighet och leverans på endast fyra månader.

Genom att konstruera och tillverka alla verktyg själva får vi kontroll över hela processen från order till leverans. Oavsett det gäller enkla prototypverktyg eller serieverktyg. Tillverkning inhouse ger både en snabbhet och en kontroll som är fantastisk. Verktygskonstruktionen anpassas för en mer automatiserad formsprutningsprocess när det kommer till lågvolymsverktyg. Verktygen tillverkas i aluminium, vilket ger en snabb och effektiv tillverkning och medför att investeringskostnaderna hålls på så låg nivå som möjligt. I verktyget kan sedan detaljer formsprutas under produktionsriktiga förhållanden. Verktygens livslängd är upp mot 100.000 skott vilket täcker väldigt många detaljers livslängd.

Kontakta oss

RFQ TOOLING

Formsprutning ikon

RFQ INJECTION MOULDING

Vakuumgjutning ikon

RFQ VACUUM CASTING

RFQ DESIGN MODELS

RFQ Prototal AS

RFQ Prototal TOJOS

RFQ Prototal PDS

RFQ Prototal AB

3d printing ikon

RFQ 3D-PRINTING

RFQ Prototal DAMVIG

RFQ Prototal UK

Offertförfrågan VERKTYGSTILLVERKNING

Formsprutning ikon

Offertförfrågan FORMSPRUTNING

Vakuumgjutning ikon

Offertförfrågan VAKUUMGJUTNING

Offertförfrågan DESIGNMODELLER

Offertförfrågan till Prototal AS

Offertförfrågan till Prototal TOJOS

Offertförfrågan till Prototal PDS

RFQ Prototal AB

3d printing ikon

Offertförfrågan 3D-PRINTING

Offertförfrågan till Prototal DAMVIG

Offertförfrågan till Prototal UK

Offertförfrågan till Prototal GTP