MENU

Vakuumgjutning

Vakuumgjutning är en process som är känd för att snabbt och kostnadseffektivt ge möjlighet att producera detaljer med formsprutningslik finish och materialegenskaper. Tekniken används oftast för att funktionsprova prototyper eller som seriemetod för låga volymer. Eftersom gjutningen sker under vakuum är detaljerna fria från porer, vilket resulterar i starka detaljer.

I utvecklingsprojekt uppstår ofta behovet att genomföra funktionstester i ett tidigt skede med material som simulerar den slutgiltiga konstruktionsplasten. Genom att ta fram gjutformar i silikon kan detaljer snabbt gjutas i polyuretanplast, PUR, med sådana egenskaper.

PUR-detaljer  

PUR (Polyurethan) är en härdplast med egenskaper som efterliknar flera olika termoplaster, inklusive TPE, PP, ABS, PC och PA. Vi kan också styra hårdhet och kulör enligt ditt önskemål. Det går också addera glasfiber för ökad styvhet eller additiv för att få en ljusdiffundering i transparenta detaljer. Vi kan också gjuta in elektronik, kablage, plåtar och gänginsatser. Vi kan också gjuta så kallade 2k-detaljer. De gjutna detaljerna färdigställs sedan till önskad nivå. Detaljerna gjuts i ett silikonverktyg. Verktygen gjuts vanligen från en 3d-printad master men kan även tillverkas med andra metoder. Livslängden på silikonverktygen är vanligen upp till 25 gjutningar men vi har även specialsilikoner där vi kan gjuta upp till 1000 detaljer.

Max dimensioner för PUR-detaljer: 1250x450x400mm // 700x700x400mm i ett stycke. Skottvikt upp till 3,5 kg

Egenskaper: Efterliknar termoplaster från mjuka elastomerer till glasförstärka styva material. Även brandklassat material i UL94-V0.
Ytbehandling: Styrs av finish på mastermodell, tex rå, polerad eller strukturerad. Efterföljande puts, lackering och tryck kan även adderas på de gjutna detaljerna.
Färg: Enligt dina önskemål med hänsyn till grundfärgen hos det valda materialet.

 

Silikondetaljer

Vid gjutning av detaljer i silikon så används verktyg gjutna i silikon, frästa ur blockmaterial eller 3d-printande. Eftersom silikons viskositet skiljer sig från polyurethanen så använder vi en kombination av vakuum och lågt tryck för att fylla formen.

Maximala dimensioner: 300x300x300mm. Skotvikt upp till 800 gram.

Egenskaper: Silikon i hårdhet från shore 0A till 65A. Finns även FDA-godkända silikoner som är i ”food grade”.
Ytbehandling: Styrs av finish på verktyget.
Färg: Enligt dina önskemål med hänsyn till grundfärgen hos det valda materialet.

FAQs

Har du en fråga? Här kan du hitta mer information om vad vi erbjuder:
Behöver du ytterligare svar på frågor, tveka in att kontakta oss.
Kontakta oss

Vakuumgjutning är ett lämpligt val när du behöver:

  • Ta fram funktionella prototyper som liknar den slutgiltiga detaljens egenskaper
  • Producera låga volymer och vill reducera kostnaden för verktyg
  • Behov av kort ledtid i tidkritiska projekt
  • Laborera med materialegenskaper som flexibilitet, styvhet, värmetålighet och/eller färg

Ta hänsyn till faktorer som kostnad, produktionsvolym och krav på ledtid när du bestämmer dig för att använda vakuumgjutning.

  • Gjuts under vakuum vilket ger porfria detaljer
  • Möjlighet till olika ytor och färger
  • Snabbhet
  • Även möjligt att gjuta delar i silikon, 2k-gjutning eller ingjutning av andra komponenter

Vid tillverkning av detaljer i polyuretan (PUR) eller silikon är vakuumgjutning en beprövad metod för att uppnå hög kvalitet och noggrannhet. Genom att använda sig av vakuum skapas en jämn fördelning av materialet, vilket resulterar i detaljer med minimal porositet.

Först tillverkas en master som är en kopia av detaljen man vill tillverka. Mastern tillverkas oftast med 3d-printing men den kan också fräsas fram ur blockmaterial. På mastern appliceras den finish som slutprodukten ska ha. Där efter definieras delningslinje och intag på mastern sedan gjuts silikon runt hela mastern. När silikonet härdat delas formen med en skalpell och mastern tas ur. Nu är silikonverktyget tillverkat.

När silikonverktyget är klart värms det och placeras sedan i en vakuumkammare. Polyuretanmaterialet mixas och avluftas och hälls sedan ner i silikonverktyget. När verktyget är fyllt placeras det åter igen i en ugn för härdning av polyuretanen. Efter härdning öppnas verktyget och den gjutna detaljen tas ur.

Polyuretanen kan simulera de flesta termoplaster. Vi kan också förstärka med glasfiber, addera färgpigment och ljusdiffundering. Vi har också brandklassade material. I gjutningen kan vi också gjuta in andra komponenter, tex metalldetaljer, elektronik och kablage.

De gjutna detaljerna färdigställs sedan och kan kompletteras med tex lack, tryck och montage.

Vid gjutning av silikondetaljer använder vi oss oftast av ett 3D-printat eller fräst verktyg. Även här sker gjutningen under vakuum för att få en porfri detalj.

Vi har silikoner med olika hårdhet ända ner till shore 10A, vi har även biokompatibla och FDA godkända silikoner. Även silikonerna kan infärgas.

Behöver du någon efterbehandling innan leverans? Det kan till exempel addera grafiskt tryck, montera gänginsatser och montera kompletta detaljer.

Vi kan också lackera de gjutna detaljerna enligt dina önskemål. Det kan exempelvis vara med RAL, NCS, Pantone eller metallicfärger. Vi kan också EMC-lackera detaljerna.

  • Detaljer gjuts i PUR som simulerar olika termoplaster. Från gummikvaliteter i shore 30-95A till glasförstärkta styva material
  • Brandklassat material v0 finns även att tillgå
  • Detaljerna kan färgas i önskad kulör, ange till exempel NCS eller RAL färg
  • För ökad vridstyvhet kan glasfiber adderas
  • I varje formrum kan ca 20-25 detaljer gjutas. Flera formrum kan skapas för större antal. Vi har också specialsilikon för upp till 1000 gjutningar
  • Det är fullt möjligt att gjuta in metalldetaljer eller elektronik
  • Hänsyn behöver ej tas för släppvinklar
  • Vill du ha starkare gängor så gjuter vi fast eller eftermonterar gänginsatser

Vill du veta mer om våra produkter och tjänster

Kontakta ossInstaquote
Prototal AB
Instrumentvägen 6
553 02 Jönköping 
Prototal PDS
Hantverksgatan 2
533 33 Götene
Prototal GTP
Metallgatan 7
271 39 Ystad
Prototal Tojos
Kamaxelgatan 5
212 41 Malmö
Prototal ToBe
Baravägen 1
613 41 Oxelösund
crossmenuchevron-down